25/01/2016 Written question - Gibraltar and Directive 91/477/EEC - E-004205/2012

Parliamentary questions
23 April 2012 E-004205/2012

Question for written answer
to the Commission

Rule 117

Sir Graham Watson (ALDE)

p Subject: Gibraltar and Directive 91/477/EEC 4= Answer(s)

Directive 91/477/EEC (as amended) puts in place minimum standards for the control of the acquisition and possession
of weapons within the European Union. In addition, the directive lays down procedures for the transfer of firearms from
one EU country to another.

What can the Commission propose to allow European firearms passes to be issued to my constituents in Gibraltar?
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25/01/2016 Answer to a written question - Gibraltar and Directive 91/477/EEC - E-004205/2012

Parliamentary questions
18 June 2012 E-004205/2012

Answer given by Mr Tajani on behalf of the Commission

Directive 91/477/EEC of 19 June 1991 establishes the principle that any transfer of firearms falling within the scope of
the directive is subject to authorisation from both the authorities of the Member State of departure and those of the
Member State of arrival.

Certain derogations from this principle are provided for. For example, the directive establishes the ‘European firearms
pass’ which allows its holder, under certain conditions, to move in possession of a firearm more easily between
Member States for activities such as hunting or competitive shooting.

However, the directive does not apply to Gibraltar™, which is why the European firearms pass is notissued there. This

does not, of course, prevent temporary or permanent transfers of firearms with other Member States as long as the
necessary authorisations are obtained.

(1) Paragraph 59 of the judgment in Case C-30/01.
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